همه میدانیم هوشمندی در زندگی چقدر اهمیت دارد. با این حال، اگر میخواهید در کار خود موفق باشید؛ هوشمندی صرف شما را فقط تا نقطه خاصی از مسیر میرساند و برای ادامه، به عوامل دیگری هم نیاز دارید.
هوشمندی احساسی(که به آن EQ یا EI میگویند) نیز میتواند عامل مهمی در موفقیت شما باشد.
اما چگونه میتوان فهمید که؛ آیا به اندازهی کافی خودآگاه هستیم تا احساسات خود و همینطور دیگران را درک کنیم و به آنها پاسخ دهیم؟
در ادامه به ۵ نشانه میپردازیم که بیان میکنند هوش احساسی شما قوی است یا نه؛ حتی اگر ظاهرتان نشان ندهد:
۱. میگویید متاسفم
بله، همه میدانیم گفتن واژهی «متأسفم»، خطرات خیلی زیادی دارد؛ اما پس از مدتی، این واژه معنای خود را از دست میدهد.
به هر حال، با توجه به نوشتهی مارک مورای، نویسندهی مقالهی «استخدام به خاطر هوش خلاقانه»در مجلهی فوربز؛ اگر از آن دسته افرادی هستید که وقتی اشتباهی مرتکب میشوید، میتوانید یک عذرخواهی درست و واقعی انجام دهید؛ این یکی از نشانههای قطعی هوشمندی احساسی است.
۲. خودتان را زیر سؤال میبرید
زیر سؤال بردن خود به نظر چیز جالبی نمیآید. اعتمادبهنفس کلید موفقیت است. خب، تفاوتی بین از بین بردن شک به خود و خودداوری وجود دارد. همانطور که جاستین بارو برای Inc. نوشته است؛ مهم است که با پرسیدن از خودتان در مورد اینکه، آیا چیزهایی را که باید میگفتید، گفتهاید یا نه، هوشمندی احساسی خود را تقویت کنید. این سؤالات نباید باعث شوند به خودتان شک کنید، بلکه باید خودآگاهی شما را افزایش دهند.
۳. انتقادپذیر هستید
این مورد خاص، کمی از خط سیر بقیهی موارد خارج میشود. مگر هوشمندی احساسی فقط در مورد این نیست که باعث شویم بقیهی افراد احساس خوبی داشته باشند؟ جواب این سؤال منفی است.
همانطور که مورای برای فوربز نوشته است: هوشمندی احساسی به شناخت احساسات در دیگران نیاز دارد؛ اما این آگاهی و هوشیاری بدان معنی نیست که نباید حقیقت را به زبان آورید یا نباید از روشهایی برای کم کردن اثر ضربهی انتقاد سخت، استفاده کنید. افراد دارای هوشمندی احساسی، میدانند که شنیدن حرفها و پیغامهای تلخ چقدر مهم است.
۴. نزد روانشناس رفتهاید
با توجه به گفتههای سارا فیدر که برای Psych Central مینویسد؛ سپری کردن چند جلسه با یک روانشناس خوب، باعث میشود بهتر با احساسات خود کنار بیایید. علاوه بر این؛ مراجعه به روانشناس، باعث میشود بهتر بتوانید احساسات را در دیگران بشناسید.
۵. صرفا یک انسان شاد نیستید
اطلاعات اشتباه زیادی در مورد هوشمندی احساسی وجود دارند. همانطور که دکتر جان د.مایر برای Psychology Today نوشته است: گاهی برخی، هوشیاری احساسی را برابر با دیگر رفتارهای شخصیتی میدانند. اما هوشمندی احساسی به معنای سازگاری و ساختن با همه چیز نیست؛ مثبت اندیشی صرف نیست؛ به معنای خوشحالی نیست؛ به معنای آرامش نیست؛ یک انگیزه نیست. بلکه هوشمندی احساسی فقط شما را قادر میسازد احساسات خود و دیگران را بهخوبی مدیریت کنید.