طبق گزارش مجمع جهانی اقتصاد تا سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۵ میلیون فرصت شغلی به واسطهی حضور رباتها حذف خواهند شد. کارمندی در ادارات دولتی یا نیروهای عملیاتی که پیش از این به عنوان موقعیتهای مناسب کار به جوانان پیشنهاد میشدند نیز از موج عظیم تغییرات بینصیب نخواهند ماند. در نتیجه خیل زیادی از موقعیتهای کاری توسط ماشینها اشغال و ماهیت فرصتهای کاری برای انسانها عوض خواهند شد.
اما در این بین برای در امان ماندن از این تغییر بزرگ چه کاری باید انجام دهیم؟ دانستن روندهای تغییر در آینده میتواند برای ترسیم دورنمای بازار کمک زیادی کند تا با پرورش مهارتهای لازم خود را آماده کنیم. در ادامه با مهارتها و متناسب با آن موقعیتهای کاری برای سال ۲۰۲۵ آشنا میشویم.
فناوری و تحلیل داده:
جای تعجب نیست که موقعیتهای کاری که مستقیما با فناوری در ارتباط هستند در صدر این فهرست قرار گیرند. بنابراین برنامهنویسان کامپیوتر آیندهی روشنتری خواهند داشت. همچنین مهارتهای مربوط به تحلیل داده از بهترین موقعیتهای آینده خواهند بود.
داده مهمترین عنصر در عصر حاضر است که مانند آب برای سازمانها حیاتی به نظر میرسد. شرکتی که بتواند از حجم زیاد دادههای تولیدی در داخل و خارج سازمان الگوهای مرتبط را استخراج کند، موفقتر است. بنابراین هر سازمانی به فرد یا گروهی از متخصصان نیاز خواهد داشت تا مانند سدی جلوی سیل دادهها را بگیرند.
شغلهای مرتبط: پیشبینی میشود مهندسان و توسعهدهندگان نرمافزار، تحلیلگران سیستمهای اطلاعاتی، تحلیلگران بازار و شغلهای تخصصی مرتبط با بازرگانی تا ۲۰ درصد رشد را در بازار تجربه کنند.
سلامت:
فناوری به کمک انسان آمده و سعی در افزایش متوسط عمر هر فرد دارد. با تغییر بازار سلامت و استفاده از رباتها در جراحیهای پیشرفته، ویزیت دکتر از راه دور به واسطهی اینترنت و دیگر روشهای جدید درمانی تقاضا برای پرستاری و مراقبتهای پزشکی افزایش چشمگیری خواهد داشت. در نتیجه با افزایش جمعیت و افزایش طول عمر انسانها حوزهی سلامت به یکی از بازارهای جذاب در آینده تبدیل خواهد شد.
شغلهای مرتبط: تکنسین پزشکی، فیزیوتراپی، دستیاری پزشکی، کارشناسی ارگونومیک و طراحی فضای کاری از جمله موقعیتهای مهم در آینده خواهند بود. همچنین دامپزشکها هم میتوانند به آیندهای خوب امیدوار باشند.
مهارتهای اجتماعی:
اگرچه رباتها در انجام خیلی از کارها پیشرفتهای زیادی داشتهاند اما در مهارتهای ارتباطی و اجتماعی هنوز جای کار بسیاری دارند. بنابراین به نظر میرسد شاغلانی که مستقیما با افراد مختلف سر و کار دارند جایگاه مطمئنتری در آینده خواهند داشت. به عنوان مثال فرض کنید که با یک نفر از فرهنگی دیگر همکار هستید؛ فهم روابط انسانی، فرهنگ و دشواریهای زبان برای یک ربات بسیار پیچیده است و نمیتواند جای شما را در شرکت بگیرد. بنابراین اگر فعالیتهای کاری شما بر پایهی روابط اجتماعی بوده یا حتی در رسانهها کار میکنید نباید نگران رباتها باشید.
شغلهای مرتبط: بازاریاب، کارشناس بازرگانی و کارشناس امور مشتریان که پیشبینی میشود رشدی نزدیک به ۶.۴ تا ۱۸.۶ درصدی را تجربه کنند.
آموزش:
تغییرات در دنیای امروز سرعت بالایی دارد و زندگی در این عصر شهروندانی یادگیرنده طلب میکند. البته در این ماراتون تغییرات، شیوههای آموزش هم دستخوش تحول قرار خواهند گرفت. بنابراین باید منتظر استفادهی بیشتر از تکنولوژی در فرآیند آموزش باشیم.
فرآیندهای آموزشی باید خود را با سرعت بالای تغییرات و هیاهوی زندگی شهری وفق دهند. احتمالا شاهد بستههای آموزشی مثلا ۱۰ دقیقهای خواهیم بود که میتوان در شرایط مختلف و البته با بازدهی بالا شروع به یادگیری کرد.
شغلهای مرتبط: حوزههای مرتبط با آموزش احتمالا از حضور رباتها در امان خواهند بود.
مدیریت:
با اهمیت یافتن بحث نوآوری و ایجاد کسبوکارهای جدید، داشتن دانش مدیریتی برای رسیدن به سودآوری مهمترین مهارت لازم به شمار میرود. حتی اگر کار دفتری انجام میدهید دانستن نحوهی فعالیت ادارهی خود و مدل کسبوکاری آن برای شما مفید به نظر میرسد. نسل جدید از جوانان نحوهی کارهای تیمی را بلد هستند و میتوانند پروژههای مختلف کاری را مدیریت کنند. این افراد در برابر تغییرات واکنشهایی جسورانه و چابک میگیرند. بنابراین باید پا به پای این نسل حرکت کنید تا کمترین خسارت را در آینده متحمل شوید.
شغلهای مرتبط: حسابداری، ممیزی و مشاورهی مدیریتی از جمله شغلهای مهم در سالهای آینده خواهند بود که میتوانند به عنوان فریلنسر هم به فعالیت خود ادامه دهند.
شما در چه حیطهای فعالیت دارید و آیندهی شغلی خود را چطور ارزیابی میکنید؟ آیا برای آیندهی کسبوکار خود برنامهریزی کردهاید؟