دنیایی را تصور کنید که در آن بتوانید رویاهایتان را توسط نرم افزار کامپیوتری کنترل کنید یا سیستم تحویل پیتزا توسط پهباد یا فناوری حذف رسوبات چربی شریانهای بدن توسط نانو رباتهایی به اندازه کک را متصور شوید. یک دهه پیش، این ایدهها داستانهای تخیلی بیش نبودند؛ اما امروز تبدیل به واقعیتهای علمی شدهاند.
اگر در جستجوی مشاغل علمی با فناوری سطح بالا هستید تا از این طریق آیندهی شغلی روشنی برای خود رقم بزنید. برای رسیدن به این هدف ابتدا باید تحولات حوزه فناوری را مطالعه کنید تا درک درستی از مسیر آینده آن بدست آورید.
علوم فناوری طیف گستردهای از رشتهها مانند واقعیت مجازی، هوش مصنوعی، انواع پهپادها و حتی بیوتکنولوژی را در برمیگیرد. برای اینکه بتوانید دید ملموستری از آینده برای تصمیم گیری بدست آورید در ادامه، مثالهایی از شغلهای مختلف فناوری که انتظار میرود در پنج تا ده سال آینده بوجود آیند را بررسی میکنیم. البته به شرطی که پیشرفت علوم با همین روال و مسیر فعلی ادامه یابد. با مرور این مشاغل و در نظر گرفتن ابعاد شخصیتی و علایق خود میتوانید مناسبترین انتخاب را برای آینده داشته باشید.
مغز درمانی (Brain Therapy)
پیشبینی اینکه مغز انسان در آینده مورد توجه بسیاری از پزشکان و توسعه دهندگان فناوری قرار خواهد گرفت چندان دور از ذهن نیست. اکنون سلامت روان در برخی کشورها به یک موضوع مهم تبدیل شده است از سوی دیگر متاسفانه اکثر درمانهای دو دههی اخیر که ترکیبی از دارو و مشاوره هستند، به طور کامل از عهده ریشه کن کردن بیماریها بر نیامدهاند.
احتمالا اولین چیزی که در خصوص مغز درمانی به ذهنتان خطور میکند صحنههای وحشتناکی از فیلم "دیوانه از قفس پرید یا پرواز بر فراز آشیانه فاخته" است که در آن بیماری را به تخت بستهاند و روانپزشک و پرستار بوسیله الکترودهای متصل به سر بیمار در حال شوک دادن و بی هوش کردن او هستند. اما امروزه واقعیت چیز دیگری است. در روش جدید بیمار طی پروسهی خاصی به خواب میرود و دستگاههای "پالس کوتاه مدت (brief-pulse)" الکتریسیتهای که مقدار آن دقیقا مشخص است را بر روی مغز اعمال میکنند. این روش بسیاری از عوارض مخرب شوک درمانی سنتی (electro-convulsive therapy) یا ECT مانند فراموشی را به حداقل ممکن رسانده است.
براساس تحقیقات جدید علم عصب شناسی در حال رسیدن به یافتههای جدیدی است. به تازگی مرکز تحقیقات فیلیپس در خصوص این یافتههای جدید مقالهای با عنوان "راهکارهایی برای آیندهی درمان مغز و اعصاب" منتشر کرده است. براساس مقاله دکتر مایکل دِکِر، درمانهای جدید تحریک مغز امید درمان موثرتری را بوجود اورده است. در این خصوص به ذکر مطلبی از این مقاله میپردازیم:
با شناخت سلولهای عصبی و نحوه اثرگذاری بر عملکرد آنها، میتوان روشهای تحریک مغز ارگانیکتری را بوجود آورد که موثرتر از راه حلهای الکتریکی یا دارویی امروزی هستند.
در آینده میتوان امیدوار بود که دانشمندان علوم اعصاب، دستگاه "تنظیم کننده مغز (brain pacemaker)" را بسازند که تحریک مغز عمیق (Deep Brain Stimulation) یا DBS را در فواصل منظم بر روی بیمار انجام دهد. حاصل این پیشرفت علمی درمان بیماریهایی مانند پارکینسون و افسردگی شدید و دیگر بیماریهای مغز و اعصاب خواهد بود.
در جلسه نقد و بررسی فناوری که دانشگاه MIT آن را برگزار کرده بود، جک لینچ مدیرعامل موسسهی نورواینسایت در خصوص آیندهی این دستگاهها چنین میگوید:
با این تکنولوژی میتوان دستگاههای درمانی غیر تهاجمی ساخت و قسمتهای مشخص و دقیقتری از مغز را هدف معالجه قرار داد.
نکتهی اساسی آنجا است که با تولید و عرضهی چنین تکنولوژیهایی به بازار و شروع به درمان بیماریهای شدید روانی توسط آنها، صنعت داروسازی با مشکلات مالی روبرو خواهد شد. استفاده از این دستگاههای الکتریکی و درمان توسط آنها نیاز به متخصصانی دارد که اطلاعات و تخصص کافی از نحوه کار این دستگاهها و چگونگی تجویز آنها به بیماران را داشته باشند.
امنیت سایبری
با افزایش استفاده از سرویسهای ابری و کسب وکارهای آنلاین، نیاز به تخصصهای مرتبط با امنیت سایبری نیز در حال رشد است. این نیاز با افزایش روزافزون جنگها و جاسوسیهای سایبری در سالهای اخیر نمود بیشتری پیدا کرده است.
ژنرال کیت الکساندر، فرمانده ارشد سایبری ارتش آمریکا در مصاحبه با واشنگتن تایمز اظهار داشت علیرغم افزایش تهدیدات سایبری، آمادگی چندانی برای مقابله وجود ندارد. او همچنین در این خصوص گفت:
با وجود پیشرفتهای ایالات متحده در زمینه سایبری، تهدیدات در فضای مجازی بر علیه مردم آمریکا در حال رشد است و همیشه نگرانی در خصوص عدم مقابله بموقع با این تهدیدات وجود دارد.
در کشور انگلستان نیز وجود کمبود متخصص در این زمینه به چشم میخورد. آقای استفان اوتر مسئول پلیس استراتژیک انگلستان هم به نبود آمادگی کشورش در این زمینه گفته:
امکانات و توانایی پلیس در مقابله با تهدیدات ملی در برخی مناطق نسبت به دیگر نقاط کشور قویتر است. اما پلیس در خصوص حملات سایبری در کل آمادگی کمی دارد.
برای دفاع از دولت در برابر حملات سایبری خارجی و جلوگیری از هک شدن شبکه یک شرکت یا حتی شبکه وای فای خانگی، وجود متخصصین امنیت سایبری و تقاضا برای بکار گیری این افراد در حال افزایش صعودی است. بنابراین اگر قصد دارید زندگی حرفهای با آیندهای امن داشته باشید، حوزهی کاری امنیت سایبری یکی از گزینههای خوب برای انتخاب است.
برنامه نویسی پهباد
احتمالا تا کنون در خصوص کمپین رسانهای شرکت آمازون شنیدهاید که در آن ادعا میشود در آینده نزدیک، پهبادهای این شرکت، محصول مورد تقاضای مشتریان را در کمتر از 30 دقیقه دم در منزلشان تحویل میدهند. علیبابا، رقیب چینی آمازون نیز ارسال کالا از طریق پهپاد را آغاز کرده است.
پهبادها در حال ورود به بسیاری از صنایع دیگر از جمله کشاورزی، اجرای قوانین، عملیات جستجو و نجات و حتی عکس برداری حرفهای هستند.
نکته اصلی اینجاست که این پهبادها نیاز به متخصصینی دارند که تخصص و توانایی ساخت و برنامه نویسی و تعمیر و پرواز آنها را داشته باشند.
امروزه پهبادها به بحث روز دنیای فناوری تبدیل شدهاند. محققان و روزنامه نگاران علاقمند به استفاده از آنها در انجام پژوهشهایشان هستند. فیلم سازان، کشاورزان و شرکتهای ساختمانی نیز در صف استفاده کنندگان از پهبادها قرار دارند.
اداره هوانوردی فدرال آمریکا در حال تصویب استفاده گسترده از پهبادهای تجاری در ایالات متحده است. دیگر کشورها نیز در حال حرکت به این سمت هستند. با وجود چنین تحولاتی شما هم میتوانید با اخذ مدرک مهندسی هواپیماهای بدون سرنشین (Unmanned Aerial Vehicle) که به اختصار UAV نامیده میشوند یا با راه اندازی کسب وکار شخصی همچون عکاسی با پهباد جایگاهی خوبی در این رشته برای خود بدست آورید.
نانوتکنولوژی در پزشکی
افراد زیادی در سطوح بالای پزشکی علاقمند به کسب تخصص در زمینه فناوری نانو هستند. نانو رباتها فرصت و امکان فوق العادهای را در زمینهی پزشکی ایجاد کردهاند. به عنوان مثال در سال ۲۰۱۲ محققان دانشگاه هاروارد ساختاری به نام "اورگامی دی ان ای" ساختند که اساسا یک نانوربات بود. این نانو ربات خود را به محل بیماری میرساند و با تغییر در ساختار ژنتیک سلولهای سرطانی موجب نابودی آنها میشود.
جورج چرچ محقق اصلی این پروژه تحقیقاتی بیان میکند که این تکنولوژی حاصل ادغام علم رباتیک و کاربردهای پزشکی است که در داخل بدن انسان مورد استفاده قرار میگیرد. این تکنولوژی بین رشتهای مجموعهای از مشاغل بالقوه و حیرت آور را در آینده نزدیک در حوزه پزشکی ایجاد خواهد کرد.
واضح است که رسیدن به مشاغل بین رشتهای که از ترکیب علوم پزشکی و مهندسی و برنامه نویسی کامپیوتر ایجاد میشوند نیاز به چندین سال تحقیق و مطالعه و یادگیری دارند. نکته مهمی که قبل از تصمیمگیری برای ورود به این رشته باید مد نظر قرار داد، خواستگاه شغلی و اجتماعی آن در زمان فارغ التحصیلی است.
طراحی واقعیت مجازی
این روزها دیگر کسی نیست که در خصوص موفقیت آکیولس ریفت چیزی نشنیده باشد. موفقیتی که کارشناسان حوزه فناوری چندین سال پیش آن را پیش بینی کرده بودند.
احتمالا فیلم اینسپشن که با نامهای تلقین یا سرآغاز نیز معروف است را دیدهاید. در این فیلم لئوناردو دیکاپریو و الن پیج در حال مدلسازی یک تکنولوژی و ایجاد دنیای رویاهای کاملی هستند که افراد دیگر آن را به عنوان یک دنیای واقعی میپندارند. طراحان واقعیت مجازی قصد دارند دقیقا این فیلم را به واقعیت نزدیک کنند. دنیای مجازی که عینا از عمق ذهن طراحش ساخته شده است.
واقعیت مجازی صرفا برای کاربردهای بازیهای رایانهای نیستند. امروزه از این تکنولوژی استفاده میشود و پیش بینی میشود در آینده کاربردهای آن گسترش پیدا کند و حوزههای دیگری از قبیل پزشکی و معماری و مهندسی را تحت تاثیر قرار دهد.
توانایی طراحی و برنامه نویسی دنیاهای مجازی نیازمند آموزشهای فنی سطح بالا است. اما به یاد داشته باشید که ماهیت ایجاد دنیای مجازی جدید یک فرایند کاملا خلاقانه بوده و نیاز به وجود افراد فوق العاده خلاق دارد.
اگر شما نیز جزو اشخاصی با پشتوانه دانش فنی و خلاقیت بصری بسیار قوی هستید، شغلهای مرتبط با این حوزه میتوانند در آینده برای شما بهترین انتخاب باشند.
مشاغلی که به آنها اشاره شد تنها تعداد کمی از شغلهای مرتبط با فناوری هستند که در یک تا دو دههی آینده میتوان انتظارشان را داشت. اگر به سیر تکنولوژی و فناوریهای موفق امروزی نگاه دقیقتری بکنیم، فرصتهای هیجان انگیز پیش روی دانش آموزان کنونی را بهتر درک خواهیم کرد.
تعدادی مثال دیگر از مشاغل فناوری آینده:
برنامه نویسی خودرو: احتمالا خودروهای آینده با نیروی الکتریکی کار خواهند کرد و هدایتشان بدون دخالت راننده امکان پذیر خواهد بود. این ویژگیهای هیجان انگیز نیازمند برنامه نویسان متخصصی هستند که درک درستی از سیستم و الگوریتمهای کاری خودروهای جدید داشته باشند. تکنیسینهای خودرو آینده باید تخصصهای کامپیوتری بیشتری نسبت به تکنیسینهای امروزی داشته باشند.
برنامه نویسی خانههای هوشمند: خانههای آینده دارای تعداد زیادی حسگر خواهند بود. نحوه عملکرد این خانهها کاملا خودکار خواهد بود. این سیستمهای اتوماسیون پیچیده نیازمند برنامهنویسانی هستند که مهارت کافی برای نگهداری و تعمیر را داشته باشند.
اتوماسیون پیشرفته: امروزه دنیای تولید به سوی اتوماسیون کامل در حرکت است و شرکتها در حال سرمایهگذاری روی سیستم-های کنترل دقیقتر و هوشمندتر هستند تا بتوانند حجم تولید را بالا و قیمت تمام شده را کاهش دهند. این پیشرفتها جز در سایه بکارگیری مهندسان کاربلدی که اشراف کامل بر استفاده از این تکنولوژیها دارند امکان پذیر نیست.
برنامه نویسی هوش مصنوعی: شکی نیست که حوزه کاری هوش مصنوعی در آستانهی پیشرفتهای بزرگی قرار دارد. پیشرفت سیستمهای هوش مصنوعی و رباتیک آینده به حدی خواهد بود که تکنولوژیهای امروزی در مقابل آنها شبیه اسباب بازی کودکانه هستند. این سیستمهای پیشرفته به کمک برنامه نویسان توسعه مییابند. برنامه نویسانی که بر نحوهی کار و ایجاد سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی اشراف کامل دارند.
دنیایی آینده مکانی هیجان انگیز و جالب برای بشر خواهد بود. اگر در فکر تغییر شغل یا پیدا کردن موقعیت کاری مناسب هستید، دریایی از فرصتهای بی نظیر در آینده در انتظار شما است. فقط کافی است آموزشهای لازم را برای کسب مهارت شغلی مورد نظرتان بدست آورید و آگاهانه تصمیم بگیرید. در این صورت آیندهی بسیار روشنی را برای خود رقم خواهید زد.
چه شغلهای دیگری را سراغ دارید که در آینده در ردهی شغلهای حوزه فناوری سطح بالا قرار خواهند گرفت؟ نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.